Jurnal de activități
Sâmbătă, 14.05.2022, la ora 14:00 a fost organizată plecarea de la Colegiul Alexandru cel Bun- Gura Humorului a fluxului 4, cu destinația Valencia /Spania ( 15.05.2022 - 04.06.2022)**.
Doamna Director adj. Profira-Cristina Tudor, împreună cu d-na profesor Petronela Vultur, coordonator al proiectului ERASMUS+ EXPERIENȚE EUROPENE ÎN STAGIILE DE PRACTICĂ- ȘANSE SPORITE PE PIAȚA MUNCII, au venit să ne facă ultimele recomandări, să ne susțină și să ne ureze succes.
Până la gara din Suceava, ne-am deplasat cu microbuzul Colegiului Alexandru cel Bun. Domnul Mihai Ciuclă, șoferul microbuzului a reușit să destindă atmosfera, destul de tensionată , generată de despărțirea de părinți și de teama de necunoscut.
A urmat o călătorie de 7 ore cu trenul până la București, în timpul căreia elevii au discutat, au jucat cărți, au urmărit filme și au jucat jocuri pe calculator.
Am ajuns în gară la București la ora 22:30, unde am așteptat, aproximativ o oră, trenul de Otopeni. Aglomerația, aerul poluat, microclimatul specific ariilor excesiv de urbanizate, cerșetorii care apăreau la tot pasul nu le-au creat elevilor o impresie prea bună.
Drumul până la Otopeni s-a desfășurat rapid și fără evenimente care merită să fie consemnate.
La ora 9:30 ( ora Spaniei), după trei ore de zbor, am aterizat în siguranță pe aeroportul din Valencia. Aici am fost așteptați de d-na Diana Constantin, membru al Companiei Spaniole ESMOVIA, care coordonează activitățile prezentului proiect care se vor desfășura în Valencia.
D-na Diana Constantin a prezentat programul activităților, ne-a condus la locurile de cazare și ne-a asigurat de tot sprijinul pe durata desfășurării activităților proiectului.
Un microbuz al Companiei ESMOVIA a asigurat transportul nostru la locurile de cazare.
Împreună cu d-na Diana Constantin am însoțit elevii la familiile la care au fost cazați și am luat legătura cu gazdele de la cele trei locații. Comunicarea a fost dificilă, atât pentru noi, care nu cunoaștem limba spaniolă, cât si pentru ei, care nu știu limba engleză. Am avut noroc cu d-na Diana care este româncă și a fost translator în cadrul acestei întâlniri.
La început am fost puțin sceptici, dar faptul că sunt atât de deschiși, pozitivi și primitori ne-au făcut să sperăm că elevii vor avea condiții foarte bune (lucru care va fi relevat de afirmațiile elevilor pe care le voi posta aici).
După amiază au luat masa la familii, s-au odihnit (nu foarte mult!!!), iar spre seară au plecat să descopere Valencia, pe cont propriu. S-au plimbat prin împrejurimi, s-au întâlnit unii cu alții și au făcut fotografii, în care au surprins (sper că nu întâmplător!!!) interferența dintre natural și antropic, dintre tradițional și modern.
Astăzi au fost programate două activități:
Welcome Meeting-ora 9:00
City Tour- ora 14:30
Prima activitate- Welcome Meeting interval orar: 9;00-11:00
Ne-am întâlnit la compania Esmovia (acesta va fi punctul nostru de întâlnire pe toată durata desfășurării proiectului) la ora 8:45 și am așteptat să fim preluați de d-na Diana Constantin-tutore de proiect și persoană de contact pentru grupul din România.
Elevii s-au deplasat la Companie cu mijloace de transport în comun. Unii au fost conduși aici de gazdele lor, alții au venit singuri , urmând explicațiile gazdelor sau folosind aplicația Google Maps.
M-am bucurat foarte mult când am văzut cât de bine s-au descurcat într-nu oraș atât de mare ( al treilea ca mărime din Spania, după Madrid și Barcelona) și total necunoscut pentru ei.
La ora 9:00 a început activitatea care s-a desfășurat în sala de conferințe a Companiei Esmovia.
In prima parte , d-na Diana Constantin a prezentat Compania Esmovia (experiență, obiective, echipa managerială, programul companiei, etc).
City Tour
Activitatea a început la ora 16:30. Turul orașului s-a rezumat, de fapt, la vizitarea monumentelor istorice din Centrul Vechi al Valenciei care la acea oră erau majoritatea închise și deci le-am admirat doar pe dinafară. Am fost mulțumiți că ni s-au oferit informații și ne-am propus să revenim atunci când ne va permite timpul.
Am fost însoțiți de d-na Maria Arlandis- ghid al Companiei Esmovia- care ne-a prezentat istoria monumentelor din Centrul Vechi.
Primul monument vizitat a fost Gara de Nord/ Estacio del Norte, devenită în ultimul secol una din emblemele orașului, dar și o gară unică în Spania , datorită nu doar vechimii ei (este cea mai veche gară din Spania), cât mai ales, datorită fațadei exterioare cu ornamente de ceramică cu motive- simbol ale agriculturii valenciene (flori și fructe de portocal). Vulturul aflat deasupra intrării simbolizează viteza. Gara are mai multe săli. Noi am vizitat două, Biroul de informații care este fosta locație a cafenelelor și Sala Mozaicurilor, ornamentată cu mozaicuri care ilustrează scene tipice din viața comunității.
Astăzi, elevii noștri au făcut cunoștință cu îndrumătorii de practică care le vor dirija activitatea în următoarele zile. În cursul dimineții s-au prezentat la Compania Esmovia , în funcție de orarul stabilit anterior:
ora 9:00- Obreja Cristian, Polenciuc Valentin și Zamfir Cezar
ora 11.00- Beleca Gabriel și Bidirel Raluca
ora 12//.00 Arap Roxana
ora 12:30 Moraru Anca, Asmarandei Diana, Dracinschi Mădălin și Ilișoi Andrei
Elevii au fost însoțiți la magazinele la care au fost repartizați de către angajați ai companiei Esmovia. Au intervenit schimbări față de ceea ce știam, în sensul că , în afară de elevii din ultima echipă, (cea programată ța ora12:30) care lucrează la același magazin (dar pe două schimburi), toți ceilalți lucrează separat. Deci în total sunt 7 locații, situate la distanțe mari, unele chiar în localități din afara Valenciei ( așa- zisele "cartiere satelit").
Elevilor li s-a prezentat programul de lucru, colegii de serviciu, sarcinile pe care le au de îndeplinit, regulile pe care trebuie să la respecte la locul de muncă.
Astăzi elevii s-au prezentat la agenții economici la care au fost repartizați și au început lucrul.
Programul de lucru este de șase ore, cu o pauză de 30 de minute. Au voie să folosească telefoanele mobile doar pe durata pauzei. Au primit echipament de lucru de la agenții economici (tricouri și ecusoane). Activitățile pe care le-au făcut la magazine au constat în: etichetarea și aranjarea mărfii pe rafturi, scanarea codurilor de bare ale produselor, lipirea prețurilor, pregătirea comenzilor online, împachetarea cadourilor, montarea jucăriilor cu scopul de a fi expuse în vitrine, scoaterea facturilor la imprimantă , efectuarea livrărilor.
Această zi nu este diferită de celelalte.
Se pare că încet, încet ne obișnuim cu sarcinile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit și nu ni se mai pare așa de greu. Parcă și comunicarea este mai bună și ne-am împrietenit cu partenerii noștri de echipă. Și orele trec mai ușor pentru că avem mult de lucru și vrem să facem o impresie bună.
Sunt câteva din gândurile elevilor , exprimate la sfârșitul acestei zile.
Activitățile desfășurate sunt cam aceleași. Complexitatea sarcinilor crește de la zi la zi , ca și așteptările agenților economici.
În această zi, dimineața elevii au avut timp pentru odihnă deoarece oboseala acumulată în ultima săptămână a început să se resimtă. După amiază ne-am întâlnit în Centrul Vechi al Valenciei pentru a petrece câteva ore împreună.
Ne-am plimbat prin centru urmărind spectacolul străzii, încercând să intrăm cât mai mult în atmosfera generală. Am stat și la terasă, așa cum fac locuitorii Valenciei. Se pare că "statul la terasă" definește cel mai bine modul de petrecere a timpului liber în Valencia ( și nu este doar părerea noastră). Nu știu cum se face, dar, indiferent de scopul nostru cât și de momentul zilei, ne așezăm inevitabil la câte o terasă, fie pentru a discuta despre evenimentele zilei, , fie pentru pauza de prânz sau cafeaua de dimineață, un suc, o înghețată, etc.
Motivul pentru care terasele din Centrul Vechi au devenit punctul nostru de întâlnire și de lucru este și faptul că nu avem un spațiu oficial unde să ne putem desfășura activitățile care nu țin de lucrul efectiv în magazine și astfel, aceasta a fost una dintre soluțiile la care am recurs (plăcută și utilă , în același timp!). Ne place atmosfera orașului, ne plac localnicii și stilul lor de viață extrem de relaxant, care ne-a făcut și pe noi să reducem un pic ritmul.
Ziua 0
Ziua 1- Duminică, 15.05.2022
Ziua 2-Luni, 16.05.2022
Ziua 3-Marți- 17.05.2022
Ziua 4-Miercuri- 18.05.2022
Ziua 6-Vineri- 20.05.2022
Ziua 7: Sâmbătă- 21.05-2022