top of page

Ziua 3,4,5 – 16,17,18.02.2022

WhatsApp Image 2022-02-16 at 15.25.04 (2).jpeg

Ziua 3 – 16.02.2022

După micul dejun, copiii au plecat rând pe rând la practică, eu i-am însoțit pe Luca și pe Rafael care lucrează destul de departe și trebuie să schimbe două autobuze pentru a ajunge la destinație, drumul până la restaurant durând cca 50 min. Cel de-al doilea autobuz pe care aceștia îl iau nu circulă prea des, așa că a fost suficient 2 minute să așteptăm în stație următorul autobuz. Ultimii pleacă Gabi și Eliza, care au condus-o pe Kity la restaurantul unde lucrează, pentru a descoperi mai apoi că toți trei lucrează foarte aproape unul de altul.

După amiază, am completat repede caietele de practică, apoi a urmat prezentarea activităților desfășurate: Meroua a pregătit bufetul pentru turiștii cazați în hotel, a ajutat la pregătirea camerelor; Rafael și Luca au făcut 5 kg de grisine, dovedindu-se a fi adevărați maeștri în manipularea aluatului, au vidat legume pe care le-au etichetat cu grijă. Cati și Nicoleta au pregătit lasagna și vinete cu sos bolognese, gratinate la cuptor; Kity a făcut aluat de paste și a gătit împreună cu tutorele său; Eliza și Gabi au făcut curățenie în restaurant și au aranjat mesele; Adi și Ștefan au gătit ca de obicei mai multe feluri de paste, pizza, grătar.

Ne-am grăbit apoi să ajungem toți în formulă completă pentru prima dată în centrul orașului. Am coborât la stația San Vitale, stația unde coboară toți cei șase care lucrează pe Via Belle Arte, în Citta Universitaria. Ne-am oprit în Piața Verdi, locul preferat al studenților pentru a face fotografii și a vedea de unde pleacă drumul fiecăruia la cazare, apoi am continuat plimbarea pentru a bifa cele trei obiective turistice spuse de Adi cu o seară înainte: cele două turnuri care veghează asupra centrului: Le Due Torri, Asinelli și Garisenda, cele mai reprezentative din cele 20 de turnuri rămase,  turnuri ce poartă numele familiilor care le-au construit pentru a-și demonstra puterea și influența; piața Maggiore, înconjurată de  Palazzo del Podestà, Palazzo di Re Enzo, Palazzo d'Accursio (care adăpostește Muzeul Morandi și  Collezioni Comunali d'Arte), Basilica Sant Petroniu, neterminată, dar totuși a treia ca mărime din Italia, după Domul din Milano și Domul din Florența; Fontana del Nettuno, statuie din marmură și bronz, simbolul puterii papale (după cum Neptun domina apele, la fel domina papa lumea). Am trecut prin Mercato di Mezzo, piața alimentară italiană unde am admirat cum stau bucățile de mortadella, prosciuto și parmiggiano în galantare pentru a ne îndrepta spre bus, deoarece s-a făcut deja ora mesei. În fiecare seară se mănâncă pizza, dar se comandă și mâncăruri specifice bologneze, precum paste bolognese; tortelini cu zucchini.

Întorși la cazare, am făcut ceai și am repetat fiecare cele 5 cuvinte în italiană pe care trebuia să le învățăm: cipolla = ceapă, aglio = usturoi, pasta = paste, aluat, basta = gata, girare = a învârti, velloci =  repede. Am observat că unele se aseamănă cu româna sau franceza. Cei mai harnici au primit puncte. A mai trecut o zi!

Ziua 4 – 17.02.2022

Începând de astăzi am schimbat echipele de mic dejun, în prima tură mănâncă Meroua, Rafael, Luca și Kity, care pleacă primii la practică. Astăzi am însoțit-o pe Kity la locul de muncă. După amiază am completat caietele și apoi ne-am împărțit în două echipe: Rafale, Luca, Ștefan și Adi au jucat baschet pe terenul din Giardini Lunetta Gamberini, parc aflat la 5 minute de Camplus, iar noi ceilalți am mers să cunoaștem locațiile unde lucrează cei din centru. Bineînțeles că am făcut multe fotografii. Timpul a trecut repede și ne-am reunit la ora 19.00 pentru a lua masa la restaurantul Velazzurra. Pizza Inferno, pizza Capriciosa, tortelloni cu prosciuto și parmiggiano, fiecare și-a comandat ce a dorit. Singura care nu ne-a însoțit în această seară și căreia i-am adus cina acasa a fost Cati, care se pregătește pentru Olimpiada de limba polonă din week-end, la care va participa online.

La cină, fiecare a povestit ce a făcut: Rafael și Luca au făcut petale din ceapă și au curățat cartofi (bucătăria se învață de la munca de jos); Eliza și Gabi au făcut curățenie în sala de restaurant, au pregătit barul și ajutat la pregătirea desertului; Cati și Nicoleta au făcut origami pentru mâncarea la pachet, au ajutat la pregătirea de crème brûlée, au spălat stridii, au pregătit mozzarella pentru paste, au învățat să curețe homarul, au pus preparatele în farfurii; meniul pregătit de Adi și Ștefan a fost ca de obicei, foarte diversificat; Kity a pregătit sala și a ajutat la prepararea fursecurilor; Meroua a aranjat și completat bufetul pentru oaspeți.

Întorși la cazare, am renunțat la lecția de limba italiană, toți eram foarte obosiți, am băut un ceai și am punctat câteva reguli pe care trebuie să le respectăm. Buona notte e a domani!

WhatsApp Image 2022-02-16 at 15.40.15.jpeg

Ziua 5

Am ajuns în a cincea zi de practica. Tinerii noștri încep sa cunoască traseul de parcurs pana la locul de practica și nu mai este nevoie sa ii însoțesc. Aștept bineînțeles mesajele in care anunță ca au ajuns și își încep activitatea. La amiaza m-am întâlnit cu unii dintre ei în centru, unde au mers la cumpărături, apoi ne-am întors la cazare. Prânzul nu îl mâncam împreună, unii sunt mai norocoși și mănâncă la locațiile unde fac practica, ceilalți ne cumpărăm de regula de la supermarket. La cazare avem și bucătărie, se poate găti. Ștefan a pregătit azi paste. Începând de astăzi am schimbat echipele de mic dejun, în prima tură mănâncă Meroua, Rafael, Luca și Kity, care pleacă primii la practică. După amiaza am completat caietele, apoi am avut timp de odihnă.

La cină fiecare a prezentat ce a făcut la practică: Rafael a învățat să facă tigelle, un soi de focaccine modene, a pregătit carnea pentru a fi gătită, iar Luca a curățat legume; Ștefan și Adi au pregătit ca de obicei multe paste, pește afumat cu piure de conopidă; Kity a curățat trei saci de cartofi, a făcut din nou prăjituri în formă de inimioare, a ajutat la pregătirea unei delicioase prăjituri cu cacao și nucă; Meroua a făcut curățenie în sala de mic dejun, a pregătit și completat bufetul, a ajutat apoi la strângerea bufetului de mic dejun și a învățat să pregătească cafeaua; Cati și Nicoleta au învățat să gătească rulouri din vinete cu pește spada (lucrează într-un restaurant cu specific pescăresc), frigărui cu creveți și sepie (Nicoleta a curățat creveții înainte), au pus mâncarea în farfurii pentru a fi servită în restaurant; Eliza și Gabi au pregătit sala, au curățat cartofi, au aranjat grădina, au servit clienții la mese. A mai trecut o zi, sâmbătă mergem în excursie la Veneția.

bottom of page